GHP i HACCP – bezpieczeństwo żywności
W związku z przepisami prawa w Polsce obowiązkowy jest system HACCP. Jest to system analizy zagrożeń i krytycznych punktów kontrolnych, który ma za zadanie zapewnić maksymalne bezpieczeństwo zdrowotne żywności. Jest to więc system, który identyfikuje, jak też testuje zagrożenia, które dotyczą bezpieczeństwa żywności.
Przestrzeganie zasad tego systemu dotyczy wszystkich zakładów gastronomicznych, jak również firm, które zajmują się produkcją i obrotem żywności.
System HACCP – co należy wiedzieć?
Przede wszystkim trzeba zaznaczyć, że firmy które przechowują, wytwarzają czy transportują żywność, muszą wdrożyć odpowiednie systemy, aby zadbać o bezpieczeństwo żywności. Na rynku znajdziemy profesjonalne firmy, które świadczą usługi w zakresie HACCP Gdynia. Usługi te obejmują konsultacje, jak również doradztwo dotyczące wdrożenia oraz funkcjonowania systemu monitorowania bezpieczeństwa zdrowotnego żywności. Realizowane są także na zlecenie klienta audyty wewnętrzne, które oceniają zgodność działań firmy z wytycznymi. Takie firmy udzielają także pomocy przy uzyskiwaniu odpowiednich certyfikatów bezpieczeństwa. Dodatkowo, HACCP Hel prowadzi również szkolenia dla personelu firm gastronomicznych. Innym istotnym zagadnieniem związanym z poziomy bezpieczeństwa żywności jest dobra praktyka higieniczna, GHP Władysławowo. Jest to zbiór wszystkich działań, które muszą być podjęte, aby warunki higieniczne produkcji i obrotu zapewniały odpowiedni poziom bezpieczeństwa żywności. Działania te obejmują między innymi odpowiednie wyposażenie techniczne i procedury dezynfekcyjne.
Polecam: GHP Wejherowo.